"Подељена срећа два пута је већа"
Поводом Дечје недеље председник општине Љубовија, Милан Јовановић, са директорком библиотеке, Маријаном Петаковић, и библиотекаром Стојаном Ивановићем,посетили су предшколску установу *Полетарац*. Том приликом директорка библиотеке поделила је чланске карте најмлађим читаоцима а председник општине малишанима је уручио пригодне поклоне.
Објављено: 12.10.2020. - 16:18:32
Нобелова награда за књижевност за 2020. годину
Нобелова награда за књижевност ове године припала је Луиз Глик, а она је тиме постала први амерички писац који је у последњих 27 година добио ову награду, саопштила је Шведска академија за књижевност.

Овогодишња добитница Нобелове награде за књижевност је Луиз Глик „због њеног непогрешивог песничког гласа који строгом лепотом чини индивидуално постојање универзалним”. Она је 16. жена која је освојила Нобелову награду, као и прва америчка држављанка која је освојила ову награду у последњих 27 година откако је Тони Морисон узела награду 1993. године.
Рођена је 1943. године у Њујорку, а данас живи у Kембрижу, Масачусецу. Поред тога што се бави писањем, она је и професор енглеског језика на Универзитету Јејл.

У једној од најхваљенијих збирки лауреаткиње Луиз Глик, „Дивљи ирис“ (1992), она описује чудесни повратак живота после зиме у песми „Висибаба”.

Овогодишња лауреаткиња за књижевност Луиз Глик дебитовала је 1968. године са „Прворођењем” и убрзо је проглашена једном од најистакнутијих песникиња америчке савремене књижевности. Објавила је дванаест песничких збирки и неколико томова есеја о поезији.


Објављено: 09.10.2020. - 07:11:04
Прикажи страну:       >>  

Књига месеца - септембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2020.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018