Виталова награда

Људи без гробова
Енес Hалиловић

Потрага за истином је попут баченог копља

Једна сличност међу градовима и романима сасвим је случајна: док се приближаваш неком граду, повећава се број гробова и гробаља… тако је, обично, и са романима – док пловиш низ ток фабуле, деси се неки смртан случај, и како се роман ближи крају, све више глава пада у гробове. Са овим романом није тај случај…

Све почиње од љубави: младић је заволео девојку, али просци су већ дошли код њеног оца. Девојка није могла да погази очеву реч, а заљубљени младић није поднео губитак. Заљубљен и повређен, пушком је делио правду-неправду. Одметнуо се и потера за њим трајала је 47 дана.

Приповедач ове књиге је син познатог одметника који истражује потеру за оцем, а све што ће наћи води га према литератури и бројним питањима: Шта је отац? Шта је митски отац? Шта су жртве? Ко су уметници? У каквом су односу судбина и изванредна књижевност?

Врхунски романи доносе језу, померају границе приповедања, пониру у врело нашег бића, израњају из подсвести као лампе са светлошћу какву још нисмо видели. Људи без гробова Енеса Hалиловића недвосмислено су такав роман.


Објављено: 24.02.2021. - 07:09:10
Пример добре међубиблиотечке сарадње
Већ годинама библиотека „Милован Глишић“ из Љубовије и библиотека „Политика“ из Крупња имају изузетно добру и успешну сарадњу. Ове установе деле сродну мисију и то их чини идеалним партнерима, јер штите културно-историјско наслеђе заједнице и обезбеђују доступност информација. Оне су у срцу друштвеног живота грађана и утичу на њихове културне вредности, радост живљења, економски просперитет . То партнерство, које се годинама гаји, обострано помаже нашим библиотекама да остваре своје циљеве и удружене, на бољи начин, служе заједници.Јуче је директорка библиотеке „Политика“ Драгослава Остојић, са својим сарадницима, посетила нашу библиотеку и тим поводом поклонила 304. књиге нашој библиотеци. У разговору са нашим колегама договорили смо нове активности и пројекте а овом приликом се и јавно захваљујемо нашим драгим колегама на поклону.
Објављено: 11.02.2021. - 12:40:55
Прикажи страну:       >>  

Књига месеца - јануар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2021.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018