Промоције романа „КОЗА“ ауторке Јоване Вучетић
Млада лозничка ауторка Јована Вучићевић, представила је синоћ љубовијској публици свој првенац, роман,Коза.О књизи је поред ауторке говорила и Маја Јовић и Мирјана Пејак директорка лозничке библиотеке.Роман Коза има аутобиографске елементе у коме је Јована себе описала као једно усамљено биће које се дружи са козом, птицама, дивљом свињом, вуковима и вилама..Она плеше са ваздухом и има неповерење и страх од људи којима је, како је рекла, душа оболела. Себе открива као нежно и осетљиво створење у чијем срцу је дубока туга због свести да човечанство неповратно тоне због моралног хаоса који га гура на дно.Објављено: 16.10.2019. - 12:02:50
Проглашени добитници Нобелове награде за књижевност
Добитници Нобелове награде за књижевност су Олга Токарчук (2018) и Петер Хандке (2019) објавила је Шведска академија.

Нобелова награда за књижевност за 2018. годину припала је пољској ауторки Олги Токарчук „за наративну машту која са енциклопедијском страшћу представља прелазак граница као облик живота“, док је Нобелова награда за књижевност за 2019. годину додељена аустријском писцу Петеру Хандкеу „за утицајно дело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичности људског искуства“.

Након што је прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем, ове године су објављена два добитника.

Петер Хандке (1942, Грифен), један је од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књижевности. Писац стотинак књига, романа, приповести, драма, поезије, есеја, журнала и филмских сценарија; аутор више филмова, и коаутор и сарадник у многим филмовима Вима Вендерса; ликовни илустратор својих текстова. Истакао се и као велики пријатељ Србије, а добитник је низа награда.
Олга Токарчук је романописац, есејист, сценарист и песник, водеће име пољске књижевности међу писцима средње генерације, а добитница је бројних књижевних признања и награда. Њене књиге преведене су на двадесетак светских језика, а многе су послужиле као књижевни предложак за позоришне комаде и филмска остварења.


Објављено: 11.10.2019. - 15:09:37
Прикажи страну:       >>  

Књига месеца - септембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018