Ратна дејства у Азбуковици и Подрињу 1914. године
Милан С. Младеновић
РАТНА ДЕЈСТВА У АЗБУКОВИЦИ И ПОДРИЊУ 1914.ГОДИНЕ

У времену када обележавамо јубилеје Великог рата пред нама је још једно изузетно вредно дело аутора Милана Младеновића,у издаљу библиотеке „Милован Глишић“, које нас подсећа на херојска дела јунака Подриња и Азбуковице у Првом светском рату.Поред претходних књига које се баве војним и цивилним жртвама у азбуковачком крају у овој, аутор хронолошки, из дана у дан бележи ратна дејства у Подрињу и Азбуковици 1914. год. и читаоцима нуди обиље података и недовољно познатих чињеница.
Бележи борбе 5.пешадијског пука и 5. Пешадијског кадровског пука на Јагодњи и Соколској планини, борбена дејства на Рожњу, Прослопу, Милетини и Равном као и борбе 4. Пешадијског пука на Гучеву, Соколској планини и Мачковом камену.Посебно треба скренути пажњу читаоцима на подвиг и погибију пуковника Душана Пурића, легендарног команданта 4. Пука на Мачковом камену који су у овој књизи врло пластично и детаљно описани.


Објављено: 31.07.2018. - 19:21:52
Књижевно вече завичајног писца
У организацији библиотеке „Милован Глишић“ синоћ је одржано књижевно вече и представљање најновије књиге завичајног песника Зорана Васића „ПОЉУБАЦ ПУСТИЊЕ“. О књизи и књижевном опусу г. Васића веома надахнуто је говорила професорка књижевности Нада Новаковић“.Грандиозна по обиму, тако и садржајно поема Зорана Васића „Пољубац пустиње“ је најзрелије и најбоље његово дело,“ истакла је професорка Новаковић, и додала да је он сазрео као песник за своју мисију и своју мисао“.Кроз замишљени и очито добро промишљени дијалог Христа и Луцифера песник инплицира искушења сваког човека у судару са сотонским силама било да су демонског порекла или се крију у људском уму,“ истакла је проф. Новаковић. Сам аутор дуго и опширно је говорио о идеји писања епа, вечитој борби добра и зла, и како се оне боре.И публика се живо укључила у тему многобројним питањима и опсервацијама .Да ли је Исус Христ месија или револуционар? Шта су заправо то добро и то зло које се боре? Јесу ли то праисконске силе које се манифестују кроз нас или су то супростављене снаге у нама самима? , само су нека од питања на које смо сви заједно , на синоћној промоцији, покушали да дамо одговоре. Било је веома занимљиво....

Објављено: 28.07.2018. - 18:37:38
Прикажи страну:       >>  

Књига месеца - јул

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2018.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018