Светски дан књиге
На данашњи дан обележава се Светски дан књиге и ауторских права, а одлуку о обележавању овог дана донео је 1995. године УНЕСKО.

Одлука је донета на Генералној конференцији у Паризу. Одлучено је да се овај дан обележава 23. априла, јер је тада годишњица смрти Шекспира, смрти Мигела де Сервантеса, Инке Гарсиласо де ла Веге, а такође и рођења Владимира Набокова.

Kаже се да је књига човеков најбољи пријатељ. Они који воле да читају више цене места попут књижара и библиотека, где сате могу провести у читању. А они други, који баш и нису неки љубитељи, не разумеју шта читаоце наводи на толику преданост писаној речи. А тајна је једноставна: главни разлог за њихову опсесију, који сте сигурно чули, јесте констатација да се цео свет налази у књизи. И то је само један од разлога што многи љубитељи књига прослављају Светски дан књиге 23. априла сваке године.

А најбољи начин за прославу овог дана био би проналазак времена за мало читања. Имате ли књигу коју једноставно не можете завршити? Данас је време да се склупчате на каучу и уз шољу топлог чаја или кафе уживате у свакој страници.

Светски дан књиге: Зашто је важно читати баш књиге?

Могу ли речи, пасуси и измишљени светови бити толико сјајни за нас и наше здравље? Наравно да могу! Читање има разне здравствене добробити, побољшава наше знање, развија машту и вештине писања. С обзиром на толико предности ове активности, прочитати макар поглавље књиге или колумну неког часописа требало би бити наша свакодневна навика.Читање још:

  • Побољшава памћење и спречава деменцију
  • Ослобађа од стреса и напетости
  • Помаже против депресије
  • Побољшава сан
  • Побољшава вештину писања


Објављено: 23.04.2021. - 13:40:45

Књига месеца - мај

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2021.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018