"Од Светог Саве I до патријарха Павла"
Поводом манифестације ,,Духовне свечаности Азбуковицеˮ историчар Дејан Ристић одржао је 9. септембра 2019. године предавање на тему ,,Од Светог Саве I до патријарха Павла – осамсто година аутокефалије Српске цркве и осам векова непрекинуте молитвеˮ.
Предавање, је одржано у Свечаној сали СО Љубовија, организовано је поводом обележавања великог јубилеја - осамстогодишњице успостављања аутокефалне Српске православне цркве.
Потреба за обогаћивањем знања континуирано је присутна, док свој интензитет доживљава управо у време обележавања великих јубилеја попут осамстогодишњице самосталности Српске православне цркве
Најстарија институција у Срба успостављена је 1219. године деловањем Светог Саве I Српског и Светог Симона Српског (краља Стефана Првовенчаног). Делећи судбину свога народа Српска црква је у наредним деценијама и вековима снажила, али и доживљавала периоде прогона, укидања и поновних обнављања.
Током претходних осам векова на њеном челу налазили су се славни и сећања вредни архиепископи и патријарси који су својим деловањем обележили историју Српске цркве, саме државе, али и националне културе, уметности, науке и просвете.
Циљ овог предавања јесте да осветли најзначајније међу њима, почев од утемељивача Цркве у Срба, Светог Саве I Српског, па све до последњег великог првојерарха патријарха Павла I чију десетогодишњицу смрти обележавамо током ове исте 2019. године.
Сава I, Арсеније I, Никодим I, Данило II, Јоаникије II, Макарије I, Јован I, Пајсије I, Максим I, Арсеније III, Димитрије I, Варнава I, Гаврило V, Герман I и Павле I само су неке од изузетних и непоновљивих личности које су се током претходних осам векова налазиле на трону Светог Саве

Дејан Ристић је истакнути историчар, преводилац и сценариста. Један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем.
Обављао дужности управника Народне библиотеке Србије, државног секретара за културу и бројне друге у Влади Републике Србије.
Бави се дипломатском историјом (српско-британски и српско-француски односи крајем 19. и почетком 20. века; југословенско-алжирски односи од 1954. године), Холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања).
Аутор већег броја научних радова и књига.


Објављено: 11.09.2019. - 16:14:36

Књига месеца - септембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018