Дејан Атанацковић представио свој награђени роман
Овогодишњи добитник Нинове награде Дејан Атанацковић представио свој награђени роман љубовијској публици

Сви љубитељи писане речи који су синоћ присуствовали промоцији награђеног романа “Лузитанија” могли су истински да уживају у излагању аутора Дејана Атанацковића и .Горана Лакићевића, уредника и директора издавачке куће “Бесна кобила” који је издавач овог роман.“Лузитанија” је први роман Дејана Атанацковића и награђена је престижном Ниновом наградом за 2017. годину.
Лузитанија, замишљена као утопијски роман, у основи је прича о београдској психијатријској болници током Првог светског рата која се налазила у згради познатој као Докторова кула. Дом за с ума сишавше је током окупације званично био ван надлежности окупатора који је ту екстериторијалност доделио болници, по свој прилици, не би ли се лишио компликованих обавеза. У роману та минијатурна територија постаје парламентарна република заснована на укидању неравноправности између лекара и пацијента, а пре свега на идеји да разум и лудило нису две супротстављене околности, већ да се и разуму и лудилу једнако супротставља људска глупост. Док се лудило вековима тамничи и кажњава, глупост се одувек велича, слави и овлашћује. На овим нашим просторима често је сва несрећа приписивана некаквом урођеном, готово пословичном лудилу, али то је само зато што разум и глупост понекад праве договоре.
“Сјајна публика и одличан дијалог”, није скривао задовољство аутор одговарајући на многобројна питања наших читалаца, у дискусији која је трајала готово пуна два сата.
О аутору:
Дејан Атанацковић (Београд, 1969) Предаје више предмета из области визуелне уметности и културе на универзитетским програмима у Фиренци и Сијени. Сарађује са фирентинским Музејом природних наука на предмету „Бодy Арцхивес“, посвећеном историји представа људског тела. Последњих година води радионице засноване на дијалогу и сарадњи студената и психијатријских пацијената. У Београду је, уз подршку Музеја савремене уметности, покренуо „Други поглед“, иницијативу за нове наративне токове, кроз јавни рад београдских алтернативних водича. Kао визуелни уметник, од деведесетих реализује самосталне изложбе и кустоске пројекте. Поједини Атанацковићеви радови део су музејских и приватних колекција. Лузитанија је његов први роман.
Објављено: 26.04.2018. - 22:26:01

Књига месеца - септембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2018.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018