Дебитант Дејан Атанацковић добитник НИН-ове награде
Овогодишњи добитник НИН-ове награде је Дејан Атанацковић, за роман "Лузитанија". Ово је његов први роман, а награда ће му бити додељена на 83. рођендан НИН-а, 22. јануара у 17х. Атанацковиц́ је 64. добитник Нинове награде, а одлуку је донео жири који је радио у саставу Тамара Крстиц́, Јасмина Врбавац, Зоран Пауновиц́, Михајло Пантиц́ и Божо Копривица.У најужем избору за Нинову награду били су још романи „Сродници“ Јовице Ац́ина у издању „Лагуне“, „Горгоне“ Мире Оташевиц́ („Геопоетика“), „Данас је среда“ Давида Албахарија („Чаробна књига“) и "Сребрна магла пада" Срђана Срдића ("Партизанска књига").

Добитник Дејан Атанацковић окупљенима се обратио Скајпом јер је у Фиренци где живи и предаје на универзитету. Та универзитетска позадина и начин размишљања и представљају кичму романа Лузитанија.
Победник се новинарима из Италије обратио наводећи да му је "велика част" што је лауреат Нинове награде, али је и додао да је био одушевљен и уласком у најужи круг. На питање да ли зна шта га очекује и колико ће му награда о којима сањају писци, променити живот, рекао "нисам свестан ничега"."Захвалан сам што је награда додељена делу, а не имену, што је оно нашло свој пут до читалаца и стручне јавности. Фасцинира ме чињеница да књига, откако се појавила у књижарама, функционише као живо биће и стиче свој пут и видљивост мимо аутора", рекао је Атанацковић чија основна преокупација у животу није писана реч.

Атанацковић је на питање колико му је бављење визуелном уметношћу помогло у креирању ликова и слика у роману, одговорио да та чињеница није искључила његово бављење текстом.
Према рецима уредника рубрике култура недељника НИН, Драгана Јовицевица, Нинова награда је доказ да иако се култура урусава вец две деценије, нада и даље постоји.


Објављено: 17.01.2018. - 09:19:00

Књига месеца - јануар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018