Свечано обележен Дан библиотеке
иблиотека „Милован Глишић“ из Љубовије 6. новембра пригодном свечаношћу прославила је свој 78-ми рођендан. .Присутне госте, представнике локалне самоуправе, црквене оопштине Љубовија, директоре јавних предузећа и установа, сараднике и пословне партнере поздравила је директорка библиотеке Маријана Петаковић.Кроз дугу и богату историју библиотека је имала своје успоне и падове да би данас она израсла у једну модерну и добро опремљену установу која располаже са богатим књижним фондом од 45.000 књига истакла је директорка библиотеке . Библиотека је данас информациони центар локалне заједнице,, место за доживотно учење, и креативан рад, место за сусретање људи, она пружа подршку учењу, бави се издавачком делатношћу, отворена је за различита искуства и информације и за реализацију нових идеја истакла је директорка Петаковић, и додала, да услуге библиотеке почивају на начелу равноправности приступа за све, без обзира на старосно доба, расу, пол, веру, националност, језик или друштвени положај. У културном делу програма учествовала су деца из драмске секције “Кукумиш“ са рециталом о животу и делу Милована Глишића.
У другом делу програма поводом Дана библиотеке ,али и великог јубилеја, 170 година од рођења Милована Глишића и 125. г од рођења нашег нобеловца Иве Андрића за ученике средње школе „Вук Караџић“ из Љубовије универзитетски професор са Филолошког факултета у Београду Михајло Пантић и књижевни критичар Милета Аћимовић Ивков одржали су предавање на тему:”Милован Глишић и Иво Андрић у савременој књижевности.”Професори су говорили о оригиналном раду Милована Глишића и његовом књижевном опусу, који није велики али значи новину у развоју српске реалистичке приповетке са социјалним и политичким смером.. Он ствара сеоску приповетку пратећи напредне идеје, устајући у одбрану села и сељака изражавајући своје незадовољство таквим поретком, волећи изнад свега село, сељака и српски патријархални морал. Трезвено и реално говори о селу, при том не улепшавајући стварност, користећи као оружје ведар хумор и сатиру, који одликује једноставан стил и чистота језика, истакао је, између осталог професор Пантић.

Значај Глишићевог дела, је подсећање на наше корене и порекло, традиционалне, патријархалне моралне вредности, које нам данас недостају, изворни језик који се данас све више губи и полако нестаје, а ово је прави тренутак и прилика да се подсетимо и вратимо правим вредностима, истакао је проф. Ивков у свом излагању.


Објављено: 07.11.2017. - 18:31:22

Књига месеца - август

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2023.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018