Нобел за књижевност британском писцу
Kазуо Ишигуро наследио Боба Дилана

Шведска академија за књижевност саопштила је да је британски писац Kазуо Ишигуро добитник Нобелове награде за књижевност за 2017. годину.

Награда је додељена писцу "који у романима велике емотивне снаге открива бездан испод нашег илузорног осећаја повезаности са светом", прочитала је образложење жирија Сара Данијус, секретар Шведске академије.

Образлажући одлуку Даниус је рекла да је Ишигуро "апсолутно брилијантни романописац", аутор који "не гледа у страну" и који је "развио свој сопствени естетски универзум".

- Он је неко ко је веома заинтересован да разуме прошлост..., он истражује оно што се мора заборавити пре свега да би се преживело, као појединац и као друштво - казала је Даниус и истакла да је Ишигуро "писац снажног интегритета, а његова књижевност мешавина дела Џејн Остин и Франца Kафке уз мали додатак Марсела Пруста".

Kазуо Ишигуро (1954) је пореклом из Јапана. Дипломирао је на Универзитету Kент 1978. а магистрирао на Универзитету Источне Англије 1980. Kаријеру писца започео је 1981. кад је у годишњаку "Stories by New Writers" објавио кратке приче.Објављено: 09.10.2017. - 16:45:00

Књига месеца - април

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2018.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018