“Лина тврђа од камена”
У Сали биоскопа у Љубовији у оквиру Духовних свечаности Азбуковице 2017. год синоћ је изведена монодрама *Лина тврђа од камена* Весне Станковић глумице из Београда.

„Лина, тврђа од камена“ је истинита прича о тешком и потресном животу бабе аутора романа, Лине, од периода њеног девојаштва, преко зрелог доба до позне старости. Kроз Линину животну причу, пуну неочекиваних, животом режираних обрта, срећних и трагичних догађаја који се непрестано преплићу, пратимо не само њену личну причу, но и пресек историјских збивања кроз које је ова жена током свог богатог животног пута пролазила: почетак 20. века, Први и Други светски рат и поратни период.

Иако је Линина приповест препуна патњи, трагедија и страдања, она је такође својеврсна глорификација живота и виталне људске снаге и енергије која човека одржава и у најтежим искушењима, издиже га, чува и одређује као биће саткано од материје која је тврђа и од најтврђег камена.

Kроз ову монодраму, гледалац прати Лину како се из младе и пуне живота и радости девојке, трансформише најпре у зрелу младу жену, па у жену скрхану животним трагедијама, до снажне, сасвим зреле личности коју патње нису сломиле, већ ојачале и донеле стабилност, снагу и велику животну мудрост. Представа је стилизована и решена симболима који управо величају исконску снагу живота која тријумфује над губицима и невољама.

„Љубовијани воле културу и позориште. То доказује и одлично аматерско позориште које се афирмише кроз сјајне представе које сам имала прилику да гледам“, рекла је Весна, и позвала младе глумце да јој се придруже на сцени и поклоне љубовијској публице. Изузетан гест сјане глумице и жене . Награђена је овацијама одушевљене публике.


Објављено: 14.09.2017. - 17:16:53

Књига месеца - фебруар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2018.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018