Предавање о положају српског језика у савременом друштву
Поводом Међународног дана матерњег језика и Националног дана књиге, који се обележавају крајем фебруара, Библиотека „Милован Глишић“ из Љубовије организовала је стручно предавање за ученике Гимназије са темом „Положај српког језика у савременом друштву-изазови, проблеми решења“, а предавач је био проф. др. Виктор Савић са Филолошког факултера у Београду и научни саветник Института за српски језик и књижевност САНУ

Савремена србистика у последњих неколико година суочава се са све већим степеном неписмености међу становништвом. Држава мора да препозна значај и важност неговања норме стандардног српског језика, а промене су неопходне и у образовном систему истакао је проф. Савић.
Проблеми су и утицај других језика на српски језика, политичко цепање српског језика, статус српског језика у медијима, у образовању.

,,Kрајем маја прошле године донет је и Закон о родној равноправности, један од чланова односи се и на обавезујућу употребу родно осетљивог језика“, истакао је . поред осталог у свом излагању проф. Савић.Под плаштом бриге о равноправности грађана, један од циљева закона је да се промени идентитет језика, речник и граматички систем. Тиме се рачуна, сматра на измену српског националног, културног и верског идентитета.
Објављено: 01.03.2024. - 16:36:42

Књига месеца - мај

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2024.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018