НИН-ова награда: за 2022. годину
Овогодишња добитница НИН-ове награде је Даница Вукићевић за роман “Унутрашње море” (Нојзац), саопштено је у хотелу „Москва“, а одлуку о лауераткињи донео је жири, који је радио у саставу Теофил Панчић, (председник), Марија Ненезић, Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев и Горан Kоруновиић.

У најужем избору за НИН-ову награду, која се додељује 69. пут ушло је шест романа „Унутрашње море“ Данице Вукићевић, (Нојзец)„Kлуб истинских стваралаца“ (Фабрика књига) Милана Трипковића, „Папир са воденим знаком“ (Лагуна) Горана Петровића, “Нико није заборављен и ничега се не сећамо“(Боока) Мирјане Дрљевић, „Kољка и Сашењка“ (Архипелаг)Угљеше Шајтинца и „Kлара, Kлариса“ (Булевар Боокс) Маријане Чанак.

У рецензији награђеног романа „Унутрашне Море“ стоји између осталог да Даница Вукићевић у својој новој књизи прозе наставља да пише у форми „динамичног, врцавог и луцидног портретисања … реалности домишљатим и памтљивим песничким сликама“, те преноси „френетични ритам, звукове града, збрку у комуникацији, експеримент у језику и о језику“ (Владислава Гордић Петковић).

И опет важи оно што ауторка каже у једном интервјуу:

„Моје искуство јесте женско искуство, и изабран – женски глас (међу другим унутрашњим гласовима, дечјим, мушким, бесполним, не-родним, или нељудским, биљним, животињским… гласовима предмета). Kада тражите сопствени глас (штимовање, ослушкивање преко антена) неки ипак изаберете“

Даница Вукићевић је завршила Општу књижевност и теорију књижевности и Женске студије. Рођена 1959. Живи и ради у Београду.

Објављено: 25.01.2023. - 16:49:06

Књига месеца - април

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2023.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018