Духовни мозаик
У оквиру Духовних свечаности Азбуковице синоћ су се љубовијској публици представили музички уметник Дуле Ресавац и група и драмска уметница Марија Миладиновић. Као човек који удише ресавске ветрове и гони их по врбацима, Душан Стојадиновић резонује са народом и његовим стваралаштвом. Ушуњава се у протутњале векове, оживљавајући песмом замрзнуте слике идиличних сеоских тренутака. Открива нам резбарије хришћанског, словенског и паганског дрводеље историје…Тако је било у свакој нумери, коју је овај уметник извео пред љубовијанима.Драмска уметница Марија говорила је одломак из „Петријног венца“

Објављено: 20.09.2023. - 11:20:34
Отворене 9. Духовне свечаности Азбуковице
Вечерас у 19. часова у холу биоскопа званично су отворене “Духовне свечаности Азбуковице”. О манифестацији "Духовне свечаности Азбуковице", као и о вечерашњим гостима говорила је директорка Библиотеке Маријана Петаковић.
После свечаног отварања приказан је документарни филм "Свдти Јаков Тумански", а затим је одржано предавање проф. Бошка Милосављевића и Драгослава Пауновића из Београда “О Светом Јакову Туманском”.
Документарни приказ води нас кроз његово детињство, затим кроз тешке године Првог светског рата - а онда, и кроз школовање Радоја Арсовића у Француској. У Монпељеу 1924. године он стиче докторат, и када је изгледало да ће прихватити место у српској дипломатији, дешава се чудесан преображај - Радоје Арсовић, кроз духовно вођство Владике Николаја, креће другим путем ... Наратори у филму су Бојан Жировић и Ђорђе Марковић, а о Светом Јакову говоре презвитер др Оливер Суботић, Срећко Петровић, протођакон др Љубомир Ранковић, др Немања Девић као и монаси и монахиње наших манастира, а међу њима и једна старица, која је сретала Јакова Арсовића... Играју Илија Стојимировић, Бранкица Себастијановић, Бојан Ивковић, Марко Шешлија. Организатор Манифестације "Духовне свечаности Азбуковице" је Библиотека"Милован Глишић", а покровитељ је Општина Љубовија.

Објављено: 20.09.2023. - 08:32:35

Књига месеца - октобар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2023.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018