Проглашени добитници Нобелове награде за књижевност
Добитници Нобелове награде за књижевност су Олга Токарчук (2018) и Петер Хандке (2019) објавила је Шведска академија.

Нобелова награда за књижевност за 2018. годину припала је пољској ауторки Олги Токарчук „за наративну машту која са енциклопедијском страшћу представља прелазак граница као облик живота“, док је Нобелова награда за књижевност за 2019. годину додељена аустријском писцу Петеру Хандкеу „за утицајно дело које је језичком домишљатошћу истражило периферију и специфичности људског искуства“.

Након што је прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем, ове године су објављена два добитника.

Петер Хандке (1942, Грифен), један је од најзначајнијих писаца немачког језика и савремене светске књижевности. Писац стотинак књига, романа, приповести, драма, поезије, есеја, журнала и филмских сценарија; аутор више филмова, и коаутор и сарадник у многим филмовима Вима Вендерса; ликовни илустратор својих текстова. Истакао се и као велики пријатељ Србије, а добитник је низа награда.
Олга Токарчук је романописац, есејист, сценарист и песник, водеће име пољске књижевности међу писцима средње генерације, а добитница је бројних књижевних признања и награда. Њене књиге преведене су на двадесетак светских језика, а многе су послужиле као књижевни предложак за позоришне комаде и филмска остварења.


Објављено: 11.10.2019. - 15:09:37
Предшколци у библиотеци
Обележавајући Дечију недељу малишани из предшколске установе „Полетарац“ са својим васпитачицама колективно су данас посетили библиотеку. И не само посетили већ постали прави чланови библиотеке са својим чланским картама.Објављено: 11.10.2019. - 13:28:45

Књига месеца - септембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018