Књижевно вече и промоција романа
„Љубовију волим због безброј ствари, правих и кривих Дрина и дивних људи који остављају печат у срцу.Али ова Љубовија у овој библиотеци је ван свега, мали диван Космос. Због свих који посао раде срцем,великим,већим и највећим... Хвала на вечери, већ трећој.Најлепши је осећај бити део Вас...“
Александра Михајловић

„Софијине мудролије с Марком Kраљевићем“ није само књига о највећем српском јунаку, већ је много више од тога: она тражи да се млади читалац упозна и са историјским околностима, и са народним предањем, али и да употреби своју креативност, размисли, доцрта, допише, реши и забави се учећи о Марку Kраљевићу и његовом добу на оригиналан начин.
На самом почетку, присутни су проверили своје знање о Марку Kраљевићу , а онда је ауторка објаснила како је дошла на идеју да напише ову књигу. „Пре свега, Марко Kраљевић је наш највећи епски јунак о коме се учи у школи, па мислим да се кроз његов лик може дознати цео контекст средњег века – како се тада живело и радило. Своју идеју сам коначно одлучила да реализујем кад ме је млађи син једног дана после школе питао да му објасним песму ’Зидање Скадра на Бојани’. Тад сам схватила да дете не може на прави начин да схвати митолошки контекст тих прича. Зато им је потребан низ појашњења. С друге стане, важно је добити комплетну слику његовог лика, односно дати и историјски и културолошки контекст приче о његовом животу. Тако сам дошла до идеје да нашу дивну митологију мало другачије уобличим и учини занимљивијом свакоме“, рекла је Александра. Књига „Софијине мудролије с Марком Kраљевићем“ у потпуности је у складу са трендовима који тренутно владају у области дечје књижевности. У овој књизи постоји историјски контекст, постоји епика преведена у прозу, постоји стилски начин у коме се тражи игра, читање с оловком, где читалац може сам да допуњава, доцртава и домишља радњу, постоје квизови и још неке игрице, а на крају укрштенице. То је, дакле, једна комплексна интерактивност, која подстиче креативност читалаца.
Објављено: 05.10.2019. - 11:58:19

Књига месеца - септембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018