Како подстакнути децу да читају током распуста?
Школски распуст који је за основце недавно почео одлична је прилика да помогнете деци да пронађу добре књиге и уживају у предностима читања током лета. Бројна истраживања показују да се развој читалачких вештина драстично успорава код деце која током лета не читају, што се касније одражава на њихове опште читалачке способности, које су веома значајне за даље школовање. Родитељи могу да на различите начине код своје деце подстакну жељу за читањем. Уколико негде путујете, потрудите се да књига буде незаобилазни део дететовог пртљага. Ако је дете тек кренуло у школу и не уме само да чита, сваки тренутак који вам се учини згодним искористите да читате детету – у колима, на плажи, у парку… Организујте заједничке одласке у библиотеку или књижару и подстакните дете да само одабере књигу која му се допада. За подстицање читалачких навика веома су корисни и разговори с дететом о књизи коју сте му читали или коју је само прочитало. Kако би деци и младима понудила занимљиве књиге за читање преко распуста, библиотека *Милован Глишић* се потрудила да набави најактуелније књиге за децу и младе.Велики избор сликовница за најмлађе читаоце, авантуристички романи , енциклопедије, речници, стрипови и други наслови могу се пронаћи у библиотеци. Зато не оклевајте и учините лето садржајнијим дружећи се са књигом и вашом библиотеком.ДОБРО ДОШЛИ.....

Објављено: 28.06.2019. - 13:14:37
Да се никад не заборави
Прошло је тачно двадесет година откако су се у тадашњој СР Југославији огласиле сирене за узбуну због ваздушних удара НАТО-а. Тог 24. марта 1999. године почео је рат који је потрајао 78 дана и завршио се Kумановским споразумом и Резолуцијом СБ УН 1244.Поводом ове важне годишњице Библиотека *Милован Глишић* и Удружење потомака ратника 1912-1920. *Браћа Рибникар* из Љубовије организовали су трибину * 20 година од агресије НАТО пакта на Србију (СРЈ)* „ Наши гости били су : генерал-мајор у пензији Божидар Делић, у то време командант 549. механизоване бригаде ВЈ на Kосмету, и проф. др Обрад Стевановић, пензионисани генерал-потпуковник полиције, тада помоћник министра унутрашњих послова, иначе дугогодишњи командант Посебних јединица полиције (ПЈП). Генерал-мајор Божидар Делић, командант 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, распоређене на граници Србије и Албаније, почетак сукоба на Kосову и Метохији дочекао је у касарни у Призрену, која је бомбардована 138 пута, а само у току једне ноћи 47 пута.. Делић је нагласио да југословенско-албанска граница заправо никада није била мирна. Нападани су граничари, кријумчарило се оружје на Kосмет, а ВЈ је од 1998. активно укључена у сузбијање тероризма, посебно након што је ОВK накратко заузела Ораховац и отела више Срба.
- “Већ прве ноћи је бомбардована зона наше бригаде, објекат Цеја, који је гађан са око 600 ракета и бомби, а 50 пута по њему су дејствовали авиони А10 са гранатама са осиромашеним уранијумом”,истакао је, поред осталог генерал Делић.Генерал Стевановић је подсетио на безбедносну ситуацију која је претходила сукобима на Kосмету.” Током деведесетих дешавали су се напади на полицију и грађане који су ескалирали 1998. године. Током лета те године, у великој офанзиви наших снага безбедности, ОВK је практично била разбијена.”-истакао је он.
“Припадници Војске Југославије и МУП-а Србије пружили су отпор мимо свих очекивања. – Kумановски споразум је бољи од документа понуђеног у Рамбујеу, али борци се нису радовали напуштању Kосова и Метохије”рекао је Стевановић.
Председник удружења потомака Сретен Цветојевић Цвеле уручио је генералима почасне чланске карте удружења, а директорка библиотеке Маријана Петаковић пригодне поклон књиге. Ни након пуна три часа трибине ни код генерала ни код публике нису се уочавали знаци умора , али већ је била дубока ноћ....


Објављено: 28.06.2019. - 08:56:37

Књига месеца - новембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018