Антологијска едиција "Први светски рат у српској књижевности"
Министарство културе и информисања Републике Србије, заједно са Владом АП Војводине, пружило је подршку издавачу ЈП “Службени гласник”, приликом реализације капиталног издавачког пројекта, објављивања Антологијске едиције ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ.Библиотека “Милован Глишић” из Љубовије добила је на поклон један комплет овог издања а добијене књиге учинила је доступним што већем броју наших читалаца. Овом приликом се захваљујемо Министарству културе Р. Србије и “Службеном гласнику” на вредном поклону.

Чланови Редакционог одбора: Јелена Триван, Драган Хамовић, Петар Пијановић, Петар Арбутина и Александар Гаталица

Oва антологијска едиција није само слика писања на теме Првог светског рата, већ и својеврсна злехуда историја Србије, историја српске књижевности, повест променљиве рецепције дела српске књижевности и историја самих писаца који су у том бурном веку учествовали. Међу писцима Антологијске едиције се налазе један председник Савезне републике Југославије (Добрица Ћосић, који је био и партизан), један ректор Београдског универзитета (Стеван Јаковљевић), један четник и писац првих закона четничког покрета (Драгиша Васић), један писац Недићевог Новог времена и бегунац после Другог светског рата (Станислав Краков), политички емигранти који су одбили да се врате у Југославију (Растко Петровић и Милош Црњански, који је био војник Аустроугарске војске), те међуратни писци који су се уклопили у титоистички режим (Станислав Винавер, Иво Андрић), по чему се може закључити да ће едиција представљати велики допринос схватању читаве српске књижевности и њене улоге у три српска друштва (Краљевине СХС и Краљевине Југославије, СФР Југославије, и посткомунистичком времену) коју је играла.
Објављено: 25.05.2019. - 09:33:42
Премијера позоришне представе "Херој нације"
АП "Александар Јоковић", које ради у саставу Библиотеке "Милован Глишић" Љубовија, извешће премијерно позоришну представу "Херој нације" на 9. Фестивалу аматерских позоришта Западне Србије у Пријепољу 25.05.2019. године. У оквиру овогодишњег Фестивала биће изведено седам позоришних представа, шест у такмичарском делу и једна ревијална током завршне вечери на којој ће бити додељене награде и признања.


Објављено: 25.05.2019. - 09:09:24

Књига месеца - новембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018