Заштита библиотечке грађе
Библиотека „Политика“ у Крупњу била је домаћин и организатор стручног , акредитованог семинара који је окупио библиотекаре Мачванског округа. Из одељења за заштиту, конзервацију и рестаурацију Народне библиотеке Србије, експерти за ову област, одржали су библиотекарима предавање под називом „Примена превентивне конзервације у библиотекама и архивама“.
Техничку заштиту архивске грађе чине конзервација и рестаурација оштећене грађе. Савремени трендови у конзервацији архивске грађе огледају се, пре свега, у употреби нових хемикалија, као што су течност за фиксирање, течност за конзервацију и циклододекан. При рестаурацији архивске грађе, предност се даје машинској рестаурацији, због самих карактеристика грађе, као што је ручно наливање папирне пулпе на вакуум столу. Неизоставни део заштите архивске грађе је свакако превентивна заштита. Под превентивном заштитом се подразумева одржавање оптималних амбијенталних услова, како у депоу, тако и у читаоници и изложбеном простору. Одржавање оптималних амбијенталних услова најбоље се постиже употребом клима-уређаја. Такође, када је реч о превентивној заштити, неопходно је поменути и употребу архивских кутија од неутралног картона, прелазак са вертикалног на хоризонтални смештај грађе, као и коришћење дигиталних облика уместо оригинала.


Објављено: 28.05.2018. - 22:46:31
Мини јубилеј „Свастике“
Глумци аматерског позоришта „Александар Јоковић“ из Љубовије гостовали су 24. маја у Осечини где су пред тамнашњом позоришном публиком извели 10. Јубиларну представу „Свастике“. За своја глумачка остварења осечинска публика их је наградила дуготрајним аплаузима.Организатор ове културне манифестације била је Народна библиотека из Осечине.


Објављено: 28.05.2018. - 20:44:33

Књига месеца - децембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2018.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018