Књига месеца - август 2022. године

Немој никад да се вратиш /Весна Дедић/


Немој никад да се вратиш - Весна Дедић

Роман Немој никад да се вратиш, наставак романа Изгубила сам себе, прати живот Искре Тодоров, архитекте и мајке близанаца, од тренутка када у својој тридесет петој години бежи из Србије у Њујорк.

Весна Дедић кроз причу о љубави заносне Искре и Никше, ожењеног и млађег Далматинца, као и низа споредних ликова, прича узбудљиву причу о страсти, пожуди, браку, пријатељству, греховима родитеља, али и о болестима душе и тела у време глобалног локдауна због корона вируса. Овај роман је сентиментални, повремено и сурови, водич кроз душу сваке жене, али и штиво које ће је научити како да се усуди да буде одважна и не мари шта ко мисли о томе.

„Можда се до љубави долази на милион начина, али пожуда и страст су једини мостови који су мене водили до љубави.“

књига августа

Бисер који је сломио шкољку Надија Hашими Нежна и дивна породична прича – портрет Авганистана у свем његовом збуњујућем, енигматичном сјају, и истовремено огледало борбе авганистанских жена.“ Hалед Hосеини

У Кабулу 2007, крај оца зависника од дроге, Рахима и њене сестре тек повремено смеју да иду у школу, а из куће излазе ретко. Једина њихова нада почива у древном обичају званом бача-пош, који ће омогућити младој Рахими да се одева као дечак и да буде тако и третирана све док не достигне године за удају. Као син, сме да се школује, да одлази на пијацу, да чува и надзире старије сестре.

Али Рахима није прва у својој породици која је прибегла том несвакидашњем обичају. Један век раније њена прабаба Шекиба, оставши сироче, спасла се и изградила себи нови живот на исти тај начин.

Шетајући кроз време, Бисер који је сломио шкољку преплиће приче ове две жене које, иако раздвојене читавим столећем, имају сличне судбине. Но шта ће се догодити када Рахима дозре за брак? Да ли је Шекиба цео живот живела као мушкарац? Како ће Рахима преживети ако не буде успела да се прилагоди животу удате жене?

Ова снажна прича о беспомоћности, судбини и слободи управљања сопственом судбином спаја у себи културолошке боје и емоционалне одјеке Hаледа Hосеинија и Лисе Си.<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - август

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2022.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018