Књига месеца - јануар 2022. године

То је овде немогуће /Синклер Луис/


То је овде немогуће - Синклер Луис

Синклер Луис је давне 1935. године видео нешто страшно у америчкој политици – потенцијал „за праву фашистичку диктатуру“. Овај роман поново актуелизу је давно усп стављене аналогије с Hитлеровим тоталитаризмом. Када је први пут објављен, 1935, продат је у 320.000 примерака. После америчких избора 2016. године, роман То је овде немогуће за само једну недељу продат је на сајту Амазон.цом у више десетина хиљада примерака.

Дороти Томсон, друга жена Синклера Луиса, интервјуисала је Hитлера 1931. године. Очигледно је да су њени утисци значајно помогли Луису да створи атмосферу романа То је овде немогуће и да изгради уверљиве аналогије с америчком политичком сценом тридесетих година двадесетог века, али и с профашистичким лидерима који се увек у политици појављују у временима кризе.

То је овде немогуће је дистопијска фантазија, веома оригиналан покушај једног писца да опише како би то изгледало ако би фашизам дошао у Америку. У садашњем тренутку, када су унутрашња и глобална нестабилност једине константе америчке политике, овај роман постаје застрашујућа слика: то се, заиста, може догодити овде. Луисова визија је после осамдесет година од настанка поуздан водич за актуелни политички тренутак. Бескрајном вером у могућности књижевног дела писац је 1935. године покушавао да спречи незамисливо: избор псеудофашистичког кандидата за председника Сједињених Држава. Ако је, судећи по актуелности теме, Луисова постизборна визија политичка извесност наших дана, остаје нам веома мало простора за наду.

Књижевна фикција је увек успешно осветљавала најдубље истине.<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - август

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2023.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018