Књига месеца - мај 2021. године

Црвени шатор /Анита Дајамант/


Црвени шатор - Анита Дајамант

Моје име вам не значи ништа. Сећање на мене је прах. Није то ваша кривица, нити моја. Ланац који је повезивао мајку и кћер покидан је и реч је прешла на чување мушкарцима, који никако нису могли да знају. Зато сам постала белешка, а моја прича кратки излет из добро познате повести мога оца Јакова и славне хронике Јосифа, мога брата. У ретким приликама кад би се сетили – била сам жртва. Негде на почетку ваше свете књиге постоји одељак који, изгледа, каже да сам била силована, а затим приповеда крваву причу о томе како је моја част освећена.

Име јој је Дина. У Библији, у Kњизи Постања, само се помиње у много познатијим поглављима о њеном оцу Јакову и његових дванаест синова.

Испричан гласом Дине, овај роман открива традиције и немире у животима жена из прошлости – свет црвеног шатора. Он почиње причама њених мајки – Лие, Рахиле, Зилпе и Билхе – четири Јаковљеве жене. Оне воле Дину и дарују је вештинама које ће јој помоћи у њеном потоњем животу. Напослетку, када се буде заљубила, доћи ће до трагедије због које ће морати да побегне од породице.

Динина сага допире из једног изузетног периода ране историје и везује читаоца нитима неодољиве привлачности. Дирљива прича Црвеног шатора открива заборављени свет чудесних рађања, робова, занатлија, кућних богова и сестринских тајни.<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - август

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2021.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018