Књига месеца - јун 2019. године

Со земљи /Љиљана Хабјановић Ђуровић/


Со земљи - Љиљана Хабјановић Ђуровић

СО ЗЕМЉИ је књига која открива како је Стојан Јовановић из Мркоњића постао Свети Василије Острошки Чудотворац. За шта је молио Бога, а за шта свој народ. Шта својим животом поручује нама данас. СО ЗЕМЉИ је књига која говори о животу и подвигу једног изузетног човека у времену страдања и вере. О свакодневном мучеништву и непрестаној жртви. О чудотворењу као дару Духа Светога.

Свети Василије живео је у 17 веку, у време када државе нема и када Српска православна црква руководи животом народа, и одговара пред Турцима.

Живео је у Херцеговини, на простору где су се додиривале и сукобљавале Млетачка Република и Турско царство. И где су се и ислам и римокатолицизам бориле за душе људи, злоупотребљавајући несрећу и беду православног народа. Људе и њихове душе чувао је и бранио Митрополит Василије. Имао је велики углед и љубав у народу. Али, што га је народ више волео и оданије следио, то су га противници више мрзели. Страдао је и од Турака и од Латина, али и од неких Срба, и калудјера и мирјана. Био је жртва различитих сплетки и завера. Али никада није изгубио ни љубав према људима ни веру у Бога.

Већ за живота чинио је ћуда. Народ га је звао Свети Владика, И веровао је да га Бог воли и да слуша како његове молитве тако и клетве.<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - децембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2020.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018