Књига месеца - октобар 2019. године

Митови српске историје /Дејан Ристић/


Митови српске историје - Дејан Ристић

Да ли су звона Нотр Дама одјекивала због победе Срба на Косову пољу; где је сахрањен деспот Стефан; да ли је Стефан Немања јео златним виљушкама; где су главе кнеза Лазара и Карађорђа; да ли је Марко Краљевић јунак или турски вазал; да ли је Вук Бранковић издајник; да ли је краљица Драга у тренутку убиства била трудна; да ли је Гаврило Принцип написао чувене стихове о „бечким сјенама“, да ли је мајор Гавриловић изговорио чувени борбени поклич; зашто на Титовом гробу нема петокраке?

Ово је само део од 20 великих дилема које у овој књизи развејава историчар Дејан Ристић. Он тих двадесет традиционалних митологизираних догађаја осветљава рефлекторима историјских научних чињеница.

Трагајући прецизно, историјским и научним чињеницама, аутор је доказао шта је мит, а шта се заиста збило. Сазнајемо како су публицисти, народни приповедачи, гуслари, путописци, песници, бројним преломним догађајима додали своје визије, домишљали их, домаштавали, заоденули у ново рухо. Како се то улило у „измишљену традицију“, у једну широку реку митова, која вековима или деценијама запљускује српски народ, буди његову радозналост, води га ка странпутици, али и у опојне пределе веровања и задовољства.

Књига за све генерације. Књига за учтиве расправе и учење на истинитим темељима.<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - мај

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2020.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018