Књига месеца - јул 2018. године

Не гледај преко рамена /Весна Дедић/


Не гледај преко рамена - Весна Дедић

Бирала је мушкарце са којима јој неће бити неописиво досадно. Веровала да љубав и брак не треба да буду мучеништво. Имала је самопоштовање чак и када није имала самопоуздање и подршку околине.

Као на филму, у роману „Не гледај преко рамена“ смењују се догађаји у животу заносно лепе Калине, која никада хладне главе ништа вредно помена није урадила, али и низа стварних личности који су обележиле историју и дух Београда.

„Не гледај преко рамена“ говори о Калини која је добила име по лепом, али отровном цвету, девојци која је умела себи да опрости и угоди, да буде мила када су сви око ње груби, вредна када сви други дремају, безобразна када прилика налаже финоћу, насмејана или плачљива у зависности како се она осећа, а не како то други од ње траже.

Радња се одвија у Београду од 1903. до 1930. и кроз Калинин живот пратимо и судбину др Славке Михајловић, која је као једини лекар у Београду у време Првог светског рата спасавала Београђане, била једна од првих жена лекара у Србији, иницијатор оснивања Женске странке и са групом уважених жена основала прву Болницу за жене и децу.

Читаоци ће уживати не само у узбудљивој љубавној причи већ и у атмосфери Београда током првих деценија 20. века, са воденим баловима, ноћним баровима, фризерским и модним салонима, и игранкама са џез музиком и кафанама у којима су се правиле лумперајке.<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - март

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018