Књига месеца - новембар 2018. године

Корени /Добрица Ћосић/


Корени - Добрица Ћосић

Прва Нинова награда.

Смештена у време политичких промена и превирања српског грађанског друштва с краја XИX и почетком XX века, прича прати животе Аћима Катића, човека традиционалног кова и радикала, и његових синова Вукашина и Ђорђа. Будући политичар и очева нада, Вукашин се враћа са студија у Паризу и саопштава да се жени ћерком либерала Тошића, Аћимовог политичког непријатеља, и да прелази у његову странку. Аћим га се одриче и, бесан због сукоба са сином, позива мештане у селу на дизање буне. Други син Ђорђе, угледан и богат сељак, и његова супруга Симка у исто време имају брачне проблеме јер годинама немају деце. У страху од гашења лозе, Симка се одлучује на очајнички потез: да затрудни са Ђорђевим слугом.

Да ли ће Аћим и Ђорђе прихватити дете као своју крв, своје корене? И да ли ће се Вукашин помирити са оцем или ће политика потпуно разорити породичне односе?

„Ћосићеви Корени су модеран класик српске књижевности а пишчево препознавање неуралгичних тачака српског карактера и познавање његове психологије створили су болну књигу о српским егзистенцијалним коренима XИX века, како су настајали и развијали се и где су се запетљали и покидали.“ Марко Крстић<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - јун

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2019.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2018