Дечији драмски студио “Кукумиш”
У оквиру манифестације Дечија недеља која се одржава сваке године у првој недељи октобра како код нас, тако и свуда у свету, Библиотека „Милован Глишић“ је организовала представљање новооснованог Дечијег драмског студија „Кукумиш“ из Љубовије. Општи циљ Дечије недеље је скретање пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала. Тако су полазници Дечијег драмског студија приказали усвојена знања и вештине током прве три радионице креативне драме одржане у септембру. Ове радионице су понудиле љубовијским малишанима могућност развоја социјалне и емотивне интелигенције и других компоненти личности. Креативна драма омогућава деци и младима да усвајају не само знања и вештине, него и животне вредности. У сарадњи и размени са другима, млади људи развијају вештине дијалога, заступање сопственог и уважавање туђег мишљења, спремнији су на компромисе и за испитивање различитих решења. Развијају се и солидарност, одговорност и самопоуздање, вештине тимског рада, преузимања и препуштања вођства. Крајњи исход овог процеса омогућава младом човеку да постане део отвореног друштва, да се ухвати у коштац са свим неизвесностима и искушењима које доноси живот у 21. веку и то на било којем делу планете.

Чланови Дечијег драмског студија „Кукумиш“ су публици у холу општине показали шта су научили на свега три радионице креативне драме које се одржавају у сарадњи са Удружењем жена „Вила“, а воде их Милица Стефановић и Радослав Милић. Студио наставља са радионицама и у октобру, следе нове активности и рад на позоришној представи која ће представљати „матурски рад“ овогодишње генерације љубовијске деце глумаца. Упис нових чланова је и даље у току.Објављено: 12.10.2017. - 16:46:19
Нобел за књижевност британском писцу
Kазуо Ишигуро наследио Боба Дилана

Шведска академија за књижевност саопштила је да је британски писац Kазуо Ишигуро добитник Нобелове награде за књижевност за 2017. годину.

Награда је додељена писцу "који у романима велике емотивне снаге открива бездан испод нашег илузорног осећаја повезаности са светом", прочитала је образложење жирија Сара Данијус, секретар Шведске академије.

Образлажући одлуку Даниус је рекла да је Ишигуро "апсолутно брилијантни романописац", аутор који "не гледа у страну" и који је "развио свој сопствени естетски универзум".

- Он је неко ко је веома заинтересован да разуме прошлост..., он истражује оно што се мора заборавити пре свега да би се преживело, као појединац и као друштво - казала је Даниус и истакла да је Ишигуро "писац снажног интегритета, а његова књижевност мешавина дела Џејн Остин и Франца Kафке уз мали додатак Марсела Пруста".

Kазуо Ишигуро (1954) је пореклом из Јапана. Дипломирао је на Универзитету Kент 1978. а магистрирао на Универзитету Источне Англије 1980. Kаријеру писца започео је 1981. кад је у годишњаку "Stories by New Writers" објавио кратке приче.Објављено: 09.10.2017. - 16:45:00
Прикажи страну:       >>  

Књига месеца - септембар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Цене чланарине

Календар вести у 2017.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2014