Књига месеца - март 2016. године

Казна за грех – Књига успомена /Јелена Бачић Алимпић/


Казна за грех – Књига успомена - Јелена Бачић Алимпић

Видела је његове очи, топле и плаве као јасно летње небо, осетила додире за којима је чезнула и о њима маштала свих тих празних, тешких година. Видела је и себе, онакву каква је некада била, босоногу, у ноћној кошуљи, рашчупане косе и румених девојачких образа. Могла је да осети меку, влажну траву под ногама. Јасно је видела своју мајку, и осетила како јој нежно љуби чело, њене руке док јој чешљају дуге, замршене увојке и оца како је брижно пита: „Јеси ли срећна, Ема?“

Као изузетно талентована ученица са најбољим оценама, Емилија по препоруци професора Костића долази на Бечки универзитет. Њен ментор је један од водећих интелектуалаца научне елите с почетка тридесетих година прошлог века. Франц Нојбауер у својој вишедеценијској каријери коначно среће студента вредног дивљења и одлучује да му Емилија постане асистент. Млада жена која се успиње друштвеном лествицом живи свој сан. Истовремено, на имању Ерцегових, у срцу војвођанске равнице, животе њених сиромашних родитеља и грофовске породице преплићу непредвидиве нити судбине. Када нацисти преузму власт у Бечу, у годинама рата и невоља, између Емилије и професора Нојбауера развија се чудан и јединствен однос два јака карактера и бриљантна ума: више од платонске љубави, а мање од телесне страсти.

Књига успомена Јелене Бачић Алимпић је други део трилогије Казна за грех, роман о сећањима на валцере поред Дунава, о расправама бечког интелектуалног круга, путовањима аустријским крајолицима и искушењима из прошлости. Ода животу који пулсира упркос Другом светском рату, и успоменама на љубав коју године не могу избрисати.

<< Повратак на претходну страницу

Књига месеца - јануар

Web библиотека 2014.

Фејсбук страница

Уплата чланарине

Цене чланарине

Календар вести у 2018.

Српско-српски речник

Линкови

Библиотека "Милован Глишић" Љубовија © 2006-2014